Jaj

Kb. két hónappal ezelőtt, egyik pillanatról a másikra nem tudtam rágni, mert nagyon fájt az állkapcsom. Voltam vele a szájsebészeti klinikán, meg fogorvosnál, de igazából nem tudták, hogy mitől van, mert a harapásom jó, a fogaim rendesen érintkeznek (még augusztus végén megyek vele az állkapocs ízületi klinikára). Emiatt 5 hétig csak pépeset tudtam enni, most már tudok puhát rágni, de pl. kenyér héját még most sem. Az állkapcsom után 2 héttel jött a kéz-, majd a térd-, és csípő-, végezetül pedig a váll fájdalom. A kezem és a térdem be is volt dagadva, de már nincs. Most már csak terhelésre fájnak az ízületeim (rágás, járás), emiatt nem tudok biciklizni sem ?, kivétel ez alól a 10 ujjam. Mert azok annyira tudnak fájni, mintha el lenne törve az összes. ? A fogorvostól kaptam Cataflamot, majd a neurológustól Seractilt és Condrosulfot, aztán a háziorvostól Algopirin injekciót. Soron kívüli beutalóval mentem el a reumatológiára, ahonnan elirányítottak röntgenre, vérvételre és csontsűrűség vizsgálatra. Miután a vérsüllyedés negatív lett, a reumatológus azt mondta, minden bajom okozója az SM, keressem fel a neurológusomat. Megtettem. Mondta is, hogy az SM nem okoz ízületi fájdalmakat (és megbeszéltük a következő Ocrevus időpontját). A nagynéném próbált segíteni másik orvost találni, de sajnos nem sikerült. Ekkor fordultam ismét a háziorvoshoz, elmondtam neki mindent. Nem értett egyet a reumatológussal (ő látta hogy nézett ki a kezem), és megígérte, hogy megpróbál segíteni. És segített is, ma voltam a másik helyi reumatológusnál, aki nem rázott le, hanem komolyan vett. Meghallgatta a történetet az állkapcsomtól kezdve, az esti sírdogálásaimon át, egészen a mai napig. Ezután megvizsgált (!), majd további kérdéseket tett fel. Kaptam tőle fájdalomcsillapítót (több félét), itthoni iszappakolást, még egy krémet és egy beutalót az Irgalmasrendi kórházba az immunológiára, kizárandó vagy megerősítendő, hogy autoimmun reuma betegségem van. Mert az SM nem okoz ízületi fájdalmakat. Mert köszöni a neurológusomnak, hogy felírta a Condrosulfot. És mert akinek van egy autoimmun betegsége, annak könnyebben lehet egy másik is.
Mától új reumatológusom van.
Kaptam tőle gyógytorna gyakorlatokat is, és különféle tanácsokat a jövőre nézve. Javasolta évi 2x igénybe venni a gyógykezeléseket, melyből egy kórházi, egy rendelőintézeti. Csontritkulásom is van, erre étkezési tanácsot kaptam: sok tejtermék-, vagy 1000 mg Calcium fogyasztása, amivel segíthetek magamon. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy hozzá vezérelt, el is mondtam egy hálaimát, amikor eljöttem tőle. ? (Gondolom a többi beteg is, hogy végre kijöttem. ?)

És akkor az SM.
Múlt hét csütörtök óta kínszenvedés WC-re menni. Semmi nem akar kijönni, csak kínlódások árán. Még akkor felemeltem az izomlazítót 2×15 mg-ra, de nem segített. Szombaton jött a feketeleves, olyan fáradt voltam, mint még soha. Betudtam az időjárásnak, gondoltam 1-2 nap, és jobban leszek. De nem lettem. Hétfőn a csontritkulás vizsgálatra várva elaludtam, és emiatt lefordultam a székről ?. Később munka közben ismét lebukott a fejem, és azóta is, mint aki álomkórban szenved. ?? Kedden beszéltem a neurológusommal, aki mondta, hogy inkább 3×10 mg legyen az izomlazító (de még lehet emelni is ha szükséges), szedjek Ligetszépét és B komplexet, majd pénteken úgyis megyek hozzá az Ocrevus recept miatt, meglátjuk, hogy kell-e szteroid. ? Még egy újabb tünet: tegnap óta úgy zúg a fejem, hogy időnként úgy érzem, megzavarodom tőle. 2 éve zúg, már-már megszoktam, de ez a mostani néha kiveri a biztosítékot. ? Remélem, hogy emiatt nem kell megváltoztatni az Ocrevus időpontját. ?

Szomorú vagyok, mert most úgy érzem, soha nem lesz nyugalom. Mindig van valami aktív tünet (ráadásul most még reumás is lettem, jó nagy fájdalmakkal). Kicsit belefáradtam. ?‍?

Szabadságra szeretnék menni a betegségekből ???? ⛺️?‍♀️?‍♂️?‍♀️, hogy aztán újult erővel vegyem fel a harcot velük szemben… ?