20 perc gyógytorna

Az SM Nem adom fel csoportban (Facebook) elindult egy 30 napos gyógytorna kihívás. Felmerült, hogy nem mindenkinek van személyre szabott gyógytornája, ezért most leírom az enyémet, ami egy általános gyógytorna-sor, és egy gyógytornásztól tanultam. Jómagam ezt minden reggel elvégzem. Akkor is -mint most-, ha jó vagyok.

1: 10-10 X mindkét lábfej előrefeszítése, majd mindkét lábfej hátrahúzása – felváltva
2: 10 X mindkét combizom megfeszítése (1-8 (ki mennyit bír) másodpercig megtartani)
3: 10 X a farizmok megfeszítése (1-8 (ki mennyit bír) másodpercig megtartani)
4: Mindkét lábunkat felhúzzuk, talpunk az ágyon fekszik; 10 x felemelni 45 fokban az egyik lábat, majd 10 X a másik lábat (nehezítés: 3-8 másodpercig fent megtartani)
5: Mindkét lábunk marad felhúzott állapotban, talpak az ágyon; 10 X felhúzni a mellkashoz az egyik lábat, majd 10 X a másik lábat
6: Mindkét lábunk marad felhúzott állapotban, talpak az ágyon; 10 X felhúzni a mellkashoz mindkét lábat (haladóknak)
7: Mindkét lábunk marad felhúzott állapotban, talpak az ágyon; 10 X szétnyitni a térdeket, amennyire csak tudjuk, majd összezárni
8: Mindkét lábunk marad felhúzott állapotban, talpak az ágyon; 10 X jobb térdet jobbra lenyitni, majd 10 X a bal térdet balra lenyitni (próbáljuk lefektetni az ágyra)
9: Mindkét lábunk marad felhúzott állapotban, talpak az ágyon; 10 X mindkét térdet elfordítani jobbra, majd 10 X mindkét térdet elfordítani balra (le az ágy felé)
10: Forduljunk a jobb oldalunkra, lábak kinyújtva. 10 X emeljük, majd zárjuk a bal lábunkat.
11: Maradunk a jobb oldalunkon, lábak kinyújtva. 10 X húzzuk fel a mellkashoz a bal lábat, majd nyújtsuk ki.
12: Maradunk a jobb oldalunkon, térdek felhúzva derékszögben. 10 X emeljük fel a bal térdet úgy, hogy a lábfejünk az ágyon marad.
13: Forduljunk a bal oldalunkra, lábak kinyújtva. 10 X emeljük, majd zárjuk a jobb lábunkat.
14: Maradunk a bal oldalunkon, lábak kinyújtva. 10 X húzzuk fel a mellkashoz a jobb lábat, majd nyújtsuk ki.
15: Maradunk a bal oldalunkon, térdek felhúzva derékszögben. 10 X emeljük fel a jobb térdet úgy, hogy a lábfejünk az ágyon marad.
16: Üljünk fel. Mindkét karunkat emeljük vállmagasságba egyenesen, és 10-10 X forduljunk jobbra- balra, felváltva (amikor balra fordulunk a jobb karunkat hajlítjuk be, amikor jobbra fordulunk a ballal tesszük ugyanezt).
17: Tegyük csípőre a kezünket és szintén felváltva forogjunk jobbra-balra 10-10 alkalommal.
18: Tegyük mindkét kezünket a vállunkra, és csináljunk vállkörzést előre-hátra 10-10 alkalommal.
19: Maradunk ülve, a kezeinket emeljük a fejünk fölé kinyújtva. A törzsünket fordítsuk felváltva jobbra-balra 10-10 alakalommal.
20: Mindkét karunkat kinyújtjuk vízszintesen, magunk mellé. Átöleljük saját magunkat 10-10 alakalommal úgy, egyszer a bal kar van felül, egyszer pedig a jobb kar van felül.

Egészségetekre!