Kezelések

A melegfront után előbb a szél, majd a hidegfront is megviselt. Jó kis migrénes szem-, és fejfájásom volt ?, de szerencsére a szemnyomásom rendben volt, és azóta a migrén és a fejfájás is elmúlt. A szemfájdalom sajnos megmaradt, remélem, hogy nem okoz komplikációkat az SM-ben. ?
Sokféle kezelést kapok (lézer az állkapcsomra, víz alatti UH a kezeimre, és a lábaimra, TENS kezelés a derekamra és a hátam alsó-középső részére, masszázs az egész hátamra, és van még személyre szabott gyógytorna is). ? Az első gyógytornán a kezeimet tornáztattuk. Jelenleg a jobb kezem majdnem olyan ügyetlen, mint a bal, és torna közben remegnek az ujjaim. ? Fél óra alatt úgy megizzadtam a kéz-tornától, hogy pólót kellett cserélnem. ? Ilyen élményben utoljára akkor volt részem, amikor nem tudtam felemelni a bal lábam. ? Apropó, bal lábam, szegény nagyon megviselődött valamitől, alig tudom emelni, inkább csak a csoszogás megy (most a térdből emelés sem megy a térdfájdalom miatt). ? Csinálom rá a tornámat (ahogy tudom), ami eddig mindig segített, remélem most is fog. ??
A vizsgálatok eredménye szerint vagy/vagy/vagy betegségem van. Bővebben: szeronegatív RA/ SPA betegség/ esetleg mindkettő. Az elsőre vannak tüneteim, és tipikus jegyek a röntgenen (pl. a bogár rágta csontozatom (ezen nagyon sokat röhögtem, miután a kezelőorvosom elmesélte az orvostanhallgatóknak), és a keresztcsontomon valami, ami miatt lesz egy MRI). A másodikra meg vannak tipikus tüneteim, és emiatt merült fel a lehetőség, hogy esetleg mindkettő felütötte a fejét. Ezért kedden lesz az UH a bal kézfejemről (mert az pokolian fáj), és az állkapcsomról (mert az már 3 hónapja fáj, változó intenzitással). És igazolandó vagy kizárandó egyik/másik betegséget, lesznek további vizsgálatok a szememről (ha jól értettem írisz vizsgálat), és ki kell zárni a Crohn betegséget is (szerintem nekem olyan biztosan nincs, mert akkor úgy néznék ki, mint egy cérnaszál). Azt sajnos nem tudom, hogyan vizsgálják, de tartok tőle, hogy semmi jóra nem számíthatok… ? Ezeken kívül még vérvétel eredményre is várunk, mely szintén kizárja/igazolja egyiket/másikat. Jó lenne, ha ez még a Crohn vizsgálat előtt megtörténne…
Orvostanhallgatók lepték el a kórházat. A kezelőorvosom megkérdezte, hogy bemutathatja-e a kórtörténetemet és a tüneteimet (velem együtt) nekik. Igent mondtam, hiszen a JF kórházban is volt már ilyen. Amikor a doktornő végzett a vizsgálat elvégzésének bemutatásával, akkor mutatta meg nekik a röntgenfelvételemet a számítógépen. És ott mutatta a kis fekete pontokat a lábfejemen, ahogy mondta, olyan, mintha egy bogár rágná a csontot. ? Ezt nem csak én találtam viccesnek, hanem a 6 fiatal is, úgyhogy együtt vihogtunk. ?? Nyilván az én káromra, de inkább a vidámság, mint a szánalom, sajnálat. Mikor visszaértem a szobába, elmeséltem a szobatársaknak is (ketten voltak), akik nem értékelték a hasonlatot, de ez engem nem zavart. ??‍♀️ Sok ember nem érti, hogy én miért nevetem ki a betegsége(i)met, de én meg a sok embert nem értem. ???‍♀️ Mert igen, van amikor fáj, és csak sírni tudok miatta, de amikor csak lehet, viccelődök rajta. Mert ha nem nevetek, akkor is ott van, de akkor még besavanyodott is lennék. ? Az kinek lenne jó? Nekem és a férjemnek biztosan nem!
Az életet sokkal jobb vidáman élni. ? ?

Sokat várok a jövő héttől, jó lenne innen úgy hazamenni, hogy van diagnózis, és kezelés is a fájdalmaimra. ?

Azt nem mondhatnám, hogy kíváncsian várom a jövőt, inkább csak azt, hogy most már igazán rászolgáltam a nyugalomra. ?