Védőoltás

Napjaink egyik legmegosztóbb kérdése, hogy felvegyük-e a koronavírus elleni vakcinát? A kérdésre nem tudok mások helyett válaszolni, és nem vagyok virológus sem, hogy elmagyarázzam “miért igen?”, vagy “miért nem?”. Csak a józan paraszti eszemre tudok hallgatni, ami azt súgja, hogy igen, mindenképpen.
Az elmúlt majd’ 48 évben számtalan védőoltást kaptam, elég sokat azóta is, hogy Sclerosis Multiplexes lettem. Ez utóbbiakat azért adattam be magamnak, mert -ahogy a nevükben is benne van- engem védenek. Nem azért, mert valaki kötelezett erre (ahogy többen gondolják), vagy megzsaroltak volna (hogy fordulhat meg ilyesmi valakinek a fejében?), hanem azért, mert a betegségmódosító szerek gyengítik az immunrendszert, és ha mondjuk összeszednék egy influenzát, a láz hatalmas károkat okozna az alapbetegségemben (egy esetleges shub = bénulás, és hasonló “finomságok”).
23 évesen voltam egyszer influenzás, és soha többet nem szeretnék az lenni (némelyik shubom enyhébb, mint annak az influenzának a tünetei voltak). Harminc-egynéhány évesen a H1N1 oltást is beadattam magamnak amint lehetett, mert mérlegeltem, hogy mi a rosszabb: ha kereskedőként 1000 meg 1000 emberrel találkozva elkapom, vagy egy injekció (és nem, nem attól lettem SM beteg 🙂 ).
Karácsony óta megint rosszabbodásom van. Egy olyan rosszabbodás, melyet valószínűleg egy gyulladásos betegség váltott ki (és még csak hőemelkedésem sem volt miatta). Ugyan nem kérdeztem rá konkrétan, de azt hiszem, pszeudorelapszusnak nevezik ezt. Számomra az a lényeg, hogy megint teljesen használhatatlan a kezem, rossz az egyensúlyom, és bár a lábam rengeteget javult, még mindig fájdalmasan zsibbad. Jelenleg nem kapok szteroidot, Ligetszépével, és vitaminokkal próbálkozom, remélem elegendő lesz a teljes javuláshoz.


A lényeg, amiért ezt most leírtam az az, hogy pont elég bajom van így is, dehogy hiányzik nekem egy olyan betegség, ami ellen lehet védekezni! Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy az a vakcina, amelyet megkaphatok, sem nyújt akkora védettséget, mint egy egészséges embernek. Hiszen az Ocrevus talán a legerősebben nyomja el az immunrendszert. Tehát, amikor majd megkapom, akkor is vigyáznom kell magamra, és továbbra is fertőtleníteni fogom a kezem, ahogyan tettem ezt a korona vírus megjelenése előtt is (de abban azért bízom, hogy a szájmaszkot eltehetem).
S, hogy a fentiek ellenére miért adatom be mégis a védőoltást? Azért, mert a családom egy részét lassan egy éve nem tudtam megölelni sem megpuszilni (és ez nekem nagyon -nagyon hiányzik), és azért, mert ha mégis elkapnám ezt a vírust, enyhébb tünetekkel vészelhetem át, mint enélkül. Nekem ez utóbbi SM betegként és asztmásként egyáltalán nem mindegy.
Arra bíztatok mindenkit, hogy beszéljen a kezelőorvosával (személyesen, telefonon, vagy írásban), és neki mondja el az ezzel kapcsolatos aggályait, neki tegye fel a “nagy” kérdést.