Shub

Tavaly december közepe óta rosszul látok. Ebben a mondatban semmi különös nem lenne, ha nem egy SM beteg írta volna. Igen ám, de én ezt nem vettem figyelmeztető jelnek, sőt, nem is törődtem vele. Azt gondoltam, hogy mivel már régi a szemüvegem, újat kell csináltatni, ezért annak rendje és módja szerint, bejelentkeztem a szokásos szemüvegkészítő céghez látásvizsgálatra és szemüveg készítésre. Az élet közben folyt a szokásos medrében, voltam MRI vizsgálaton az Ocrevus miatt, stb.
Majd megérkezett a vizsgálat eredménye, mely szerint elképzelhető, hogy jelenleg zajló látóideg gyulladásom van. “Mi van? Ja igen, nekem SM betegségem van, és valószínűleg azért látok rosszul, mert… ööö, izé, nem is tudom, mit tegyek most…” Szóval, eluralkodott rajtam a pánik, írtam az orvosomnak, beszéltem mindenkivel, aki számít, közben próbáltam lehiggadni, és gondolkozni, mit is kellene tennem. Majd másnap elmentem a szemészetre, nézzék meg a szemem, hátha nincs is ott semmi, és mégis a szemüveg lesz a hibás. Pofán vágott a valóság, mert a bal szememmel csak a két felső számot láttam, abból is a második már szellemképes volt, míg az ezt megelőző vizsgálaton 4 számot is láttam és csak az ötödik volt szellemképes. A CFF vizsgálat sem sikerült valami fényesen, ezért a szemész doktornő tovább utalt a neurológiára. Emiatt újra írtam az orvosomnak, majd beszéltem is vele, a többi már történelem, szedem a Medrolt utasítás szerint.
A fentiekkel kapcsolatban csak egy félelmem volt, nevezetesen az, hogy elveszik tőlem az Ocrevust, mert rosszabbodásom lett mellette is. Pedig olyan jól alakult minden! Majdnem 2 év shub mentesen, számomra ez “Az Álom“, mert korábban nem volt ilyen. Az orvosom viszont megnyugtatott, már nem kell engedélyt kérnem az Ocrevushoz, tehát biztosan megkapom áprilisban és ezentúl mindig, amikor eljön az ideje.

Szóval Kedves Sorstársak, és Kedves én!, ha valamilyen tünet felbukkan, nem kell pánikolni, de érdemes arra gondolni, hogy az SM jelentkezik. Akkor is érdemes számba venni a lehetőséget, ha egyébként kizártnak tartjuk, nota bene, eszünkbe sem jut a betegségünk.
És hogy hű maradjak önmagamhoz, az egyetlen pozitív dolog a fentiekben az az, hogy meg sem fordult a fejemben, hogy az SM okozza a “nemlátásomat”.